Post

Linux / Pardus / Debian üzerinde Epson Yazıcı Kullanma

Merhabalar evimde 1 Arch, 1 Pardus bilgisayarı olan biri olarak Epson yazıcı kullanmak ilk başlarda benim için bir işkenceydi. Ancak araştırmalarım neticesinde şu anda rahat bir şekilde Epson yazıcımı kullanabiliyor ve gerekli bakım işlemlerini yapabiliyorum.

Öncelikle bu blog yazısında anlatacağım tüm işlemleri L382 model bir Epson yazıcıda ve Pardus XFCE 21.4 ve 21.5 sürümlerinde denediğimi belirtmek isterim. L38x modellerinde benzer adımlar ile siz de yazıcınızı herhangi bir GNU/Linux sürümünde çalıştırabilirsiniz.

Gerekli dosyaları kurmadan önce yazıcınızın gerçekten bir sürücüye ihtiyacı olup olmadığını kontrol etmeniz işinizi kolaylaştırabilir. https://openprinting.github.io/printers/ adresinde eğer yazıcınız listelenmiş ise sürücü yüklemeye gerek olmadan kullanabilme ihtimaliniz var. Veya kullandığınız dağıtımınızdaki yazıcı ayarları veya yazıcı yönetimi uygulaması gerekli sürücüleri zaten indiriyor olabilir. Bunları da kontrol etmenizde fayda var. Epson L38x model yazıcılarda bu destek olmadığı için blogun geri kalanında manuel olarak nasıl bir driver yüklenebileceğini anlatıyor olacağım.

Debian / Pardus İçin Sürücü Yükleme İşlemi

Debian veya Pardus üzerinde bir Epson Inkjet Driver'ı kurmak için öncelikle lsb paketine ihtiyaç var. Ne yazık ki bu paket artık desteklenmemekte ve artık debian/pardus repolarında direkt binary file olarak bulunmamakta, sadece kaynak kodu [1] var ve artık lsb-release ve lsb-base adı altında iki farklı binary file olarak yüklenip kullanılması öneriliyor. Ama Epson’un sitesinden indireceğiniz ilgili yazıcı sürücüsü [2] illa da lsb>=3.2 sürümünü istiyor.
Bu yüzden her ne kadar eski olsa da lsb uyumluluk sorunu çözmek için bu [3] lsb-compat paketini kullanabilirsiniz. Sonrasında gerekli sürücüleri siteden[2] indirip, direkt olarak kurabilir, yazıcı seçeneklerinden yapılandırabilirsiniz.

Tek bir kod öbeği içinde toplayacak olursak:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
sudo apt update -y
# paketleri günceller
sudo apt install lsb-* -y
sudo apt install lib32z1 wget -y
# gerekli çalıştırılabilir paketleri yükler
wget https://archive.debian.org/debian/pool/main/l/lsb/lsb-compat_9.20161125_amd64.deb
# lsb-compat paketini debian repolarından indirir
sudo apt install ./lsb-compat_9.20161125_amd64.deb -y
# lsb-compat paketini kur

Not: Bilgisayarınızın mimarisinin amd64 olduğu varsayılmıştır uname -m komutunu çalıştırarak kontrol edebilirsiniz. çıktı x86_64 ise üstteki kod öbeğini kullanabilirsiniz. Değilse https://archive.debian.org/debian/pool/main/l/lsb/ adresinden lsb-compat ile başlayan sizin mimarinize uygun .deb dosyasını indirip benzer şekilde yükleme adımını tamamlayabilirsiniz.


Sonrasında EPSON Download Center adresinden Linux ve L382 (veya sizin yazıcı modelinizi) seçip ürünü aratın. ARM(AArch32) yazanlar hariç diğer sürücülerin amd64.deb uzantısı ile biten versiyonlarını indirmeniz gerekiyor. (tabii ki yine bilgisayarınızın mimarisinin amd64 olduğunu varsayıyorum). Bende sadece ilkini indirince de sürücüyü algıladı, sanıyorum listedeki diğer paketler ekstra işlemler için. Eğer sizin modelinizin sürücüsünü bulamadıysanız https://www.openprinting.org/drivers adresinde de arayabilirsiniz. Yükleme işlemini yaptıktan sonra sudo /etc/init.d/cups restart komutunu girmeniz gerekebilir.

Son olarak şu adımları uygulayın:

  1. Uygulamalar menüsünden Yazıcı ayarları seçeneğini seçin
  2. Açılan menüden aygıtınızı seçin
  3. Veri tabanından yazıcı seç seçeneğini işaretleyin
  4. Marka olarak Epson seçin
  5. Model listesinde L382 (veya sizin yazıcı modelinizi) bulun ve sağdan sürücüyü seçin
  6. Yazıcı bilgilerini ekleyin (isteğe bağlı)

Bu adımları yaptıktan sonra yazıcınızın hem uygulamalar tarafından algılanıyor hem de doğru bir şekilde çıktı veriyor olması lazım. Dilerseniz test sayfası yazdırarak doğrulayabilirsiniz.


Kaynaklar:
[1] https://packages.debian.org/source/bullseye/lsb
[2] http://download.ebz.epson.net/dsc/search/01/search/?OSC=LX
[3] https://archive.debian.org/debian/pool/main/l/lsb/lsb-compat_9.20161125_amd64.deb

Ağustost 2023 Güncellemesi: https://packages.debian.org/stretch/lsb-compat 1 linkinde bulunan lsb-compat artık arşivlenmiş durumdadır. Kaynak [3]'ten ulaşabilirsiniz.
İşlemlerin denendiği donanımlar: Pardus XFCE 21.4 ve 21.5, x86_64 mimari , Epson L382 yazıcı


Bu adımlar sürücüyü yüklemenizi sağladı mı? Herhangi bir sorunla karşılaştınız mı? Yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

Arch İçin Sürücü Yükleme İşlemi

Arch tabanlı dağıtımlarda Aur gibi bir nimet olduğu için sürücü yüklemek görece daha kolay. Hatta neden bilmiyorum L310 sürücüsü direkt yüklü olarak geldi (CUPS+Gutenprint) ve benim yazıcım ile de uyumlu idi. Onu direkt kullanabildim. Yine de yavaş yazdırıyordu ve bazen sıkıntı çıkartabiliyordu. O yüzden aur kullanarak kendi modelinizin sürücüsünü kurmanızı öneririm. Bunun için yay epson | grep -B 1 L382 komutunu kullanarak ilgili sürücü bulabilir ve yükleyebilirsiniz. Tabii ki L382 yerine kendi modelinizi yazınız. Ayrıca PKGBUILD dosyasını da incelemek isteyebilirsiniz.

Yazıcı Yönetim Uygulaması Yükleme İşlemi

LSB kullanan yazıcıların yönetim uygulaması için https://support.epson.net/linux/Printer/LSB_distribution_pages/en/utility.php adresinden ilgili linki (debian/pardus için ilk link) indirip kurabilirsiniz. Arch için epson-printer-utility paketini aur üzerinden kurabilirsiniz. Uygulamanın çalışması için cihazınızı aç/kapa yapmanız gerekebilir. Ayrıca arch üzerinde ilk önce /opt/epson-printer-utility/lib/epson-backend içerisinde bulunan ecbd dosyasını root olarak çalıştırmanız gerekebilir. Uygulama kılavuzu için https://download.ebz.epson.net/man/linux/utility.html adresine göz atabilirsiniz.

Umarım yazım faydalı olmuştur. Yanlış olduğunu düşündüğünüz kısımları veya sorularınızı yorumlar kısmından iletebilirsiniz.

This post is licensed under CC BY 4.0 by the author.